I början...
Överst på min önskelista till jul stod det, EN HUND och EN HÄST! På samma rad, år in och år ut. Jag kunde nämligen aldrig bestämma mig för vilken jag mest av allt önskade. Redan innan jag föddes hade vi mellanpudel i familjen. Och hästarna, de fanns på granngården....

Schäfer och Airedaleterrier var sedan de "lånehundar" som gällde under tonåren och förutom i stallet så var det hos Ulla Timanders airedalekennel Memphis eller på Lidingö brukshundklubb jag tillbringade tiden. Det var för övrigt i Ulla Timanders trim jag lärde mig konsten att frisera hundar. Min äldsta syster Gunilla Pastarus (kennel Tiggus - Airdale) jobbade med Ulla och har fått stå ut med att ha lillsyrran hängandes efter sig mer än vad man skulle tro en storasyster skulle kunna tolerera.
Nå, nu är mina systrar (3 stycken) lite speciella - nämligen världens bästa!

Drömmen om en alldeles egen hund och häst växte sig allt starkare under de här åren och jag har varit lyckligt lottad, för min önskan har sedan länge blivit uppfylld. 1973 köpte Jan och jag vår allra första "riktigt egna" hund och 1986 hittade vi Scottan, en underbar häst som jag själv ridit in och som jag upplevt så otroligt mycket glädje med.


  70-talet

Malya Flipper,M.Diky-Diky,Basirius Zaza och Triumph Elka (1976)
1973 hämtades Triumphs Elka hem, en underbar schäfervalp, uppfödd av Bosse Nyman i Vallentuna.

Med Elka tävlade jag i både lydnad samt bruks (spår och drag). Hon var en härlig hund som höll sig pigg och frisk i hela 15 år. Snart ville vi skaffa en hund till. Inte en schäfer utan en ras av mindre modell.

Kravet var att den måste "hänga med en storvuxen ras" dvs stor hund i litet format samt passa in i vår "etta". Vi hittade just de egenskaperna vi var ute efter i dvärgschnauzern. På nära håll hade vi redan Wigsands Z Galinka som min blivande svägerska Catharina Almroth köpt av Asta Lindgrens välkända kennel i Finland.
Frågan var bara vilken kennel vi skulle kontakta?
Under en resa genom Europa 1974 stannade vi hos kennel Gyldenlöwe i Holland där en tik och en hanhund skulle hämtas hem till Asta i Finland. Självklart tittade vi på hundarna för egen del men fastnade inte för någon så resan gick vidare ner till Rivieran och ett par semesterveckor. Under vistelsen där bestämde vi oss för att ta kontakt med kennel Malya och Milia Pozzi-Tarlarini. Bilder på hundar från Milias välrenomerade kennel hade jag redan sett i
Mrs Milia Pozzi
Mrs Milia Pozzi-Tarlarini,kennel Malya (1975)
alla de schnauzerböcker jag införskaffat. Även ordföranden i Svenska Schnauzer-Pinscherklubben Marianne Frestadius fick något lyriskt i blicken när hon beskrev de italienska hundarna för mig.

Sagt och gjort, vi ringde och undrade om vi möjligtvis kunde få komma på besök. Jodå, det gick bra!
Väl där stod tiden nästan still - jag kunde för egen del stannat hur länge som helst.
Kenneln födde vid det här tillfället upp Airedale samt alla varianterna av schnauzer. Förutom att vi hittade vår hanvalp Malya Bouxi så dröjer sig minnet kvar av Mimi Dei Diavoli Neri, en 12-årig svart mellanschnauzer jag fortfarande blir berörd av. Både av hennes historia och anatomi.

Väl hemma igen och Bouxi i finsk karantän tillsammans med Astas två från kennel
Gyldenlöwe började mitt intresse för avel och blodslinjer ta fart.
Jag prenumererade på tyska PSK-tidningen och skickade efter stamböcker från 40- och 50- samt 60-talet. Glädjen över att ha Bouxi hemma blev kort. Bara efter ett par månader i Sverige avled han i urinförgiftning, feldiagnostiserad av en veterinär.
Vid detta tillfälle hade vi redan beställt en tikvalp hos kennel Basirius, Johnny och Milly Olsson. Vi kände naturligtvis länge en stor saknad efter Bouxi men tanken på Basirius Zaza gjorde att vi började blicka framåt igen.
Vi kunde ändå inte riktigt släppa tanken att ännu en gång försöka ta hem en hund från kennel Malya. Vi hade självklart kontakt med Milia som när vi bestämt oss, direkt erbjöd en svart hanvalp, Malya Flipper. Vi tackade ja men hade ingen karantänkompis till honom så Malya Diky-Diky blev även hon inköpt.
Tanken var att hon skulle säljas när hon väl kom in i landet. Diky-Diky blev aldrig såld...
Hon och Flipper var halvsyskon och det skulle sedan visa sig att Diky-Diky var den bästa avelstik vi kunnat få. Hon blev också mycket riktigt kennel Fixus stamtik.
I utställningsringen meriterade hon sig och blev bl a grupplacerad i både Norge, Finland liksom här hemma. Tre special Best in Show vann hon också.
Int & Nord uCh KBSG Malya Diky-Diky var sund och frisk under hela sitt liv och en fantastisk ledartik. När hon på ålderns höst gav upp en del revir till de yngre tikarna behöll hon emellertid alltid sin favoritplats i köket. Fortfarande och bara med blicken fick hon alla att flytta sig från den plats som var hennes så länge hon levde.
Diky-Diky blev femton år.
Flipper, en riktig schnauzer, vann stora segrar för rasen och framför allt färgvarianten här hemma.
karantän
Karantän i Finland
Asta Lindgren och Anne utövar pälsvård
Bägge färgerna (då bara p/s och svart) tävlade om ett BIR. Han var en mycket kort, aningen tunn hanhund med det showigaste temperament man kan tänka sig. Han visade gärna upp sig i ringen och tyckte om när han blev beundrad.
Int & NorduCH KBSG Malya Flipper var och förblir MIN SPECIELLA hund. Han kunde gå genom eld och vatten för min skull. När jag var borta släpade han ut en av mina tröjor till ytterdörren och där låg han sedan lugnt och väntade. Han gick visserligen ut med dem som var hus- och hundvakt men han lämnade inte platsen frivilligt förrän jag var hemma igen. Flipper blev 12 år.
Jan och Basirius Zaza Hur söt Basirius Zaza än var så användes hon aldrig i aveln.
Just att ställa höga krav på de tikar som går i avel, är viktigt för oss. Det tog också en tid att få de italienska och amerikanska linjerna att samverka. Vi har dock enträget hållit fast vid våra egna idéer. I början fick valparna mycket bättre detaljer men ännu ingen individ med riktigt bra helhet.
Mer utfyllda nospartier med bättre bett och tänder, kraftigare benstommar och mer tillbakalagda skuldror var detaljer vi uppmärksammade.

Diky-Diky´s mest meriterade valpar är i C-kullen bägge sålda till Asta Lindgren i Finland, Int & Nord uCh Fixus ComCorona och Int & Nord uCh Fixus ComCozzo.
Pappan till valparna var Int & Nord uCh Gough´s Ebony Edge Of Knight (Jamo).
Bägge hundarna lämnade ett flertal champions efter sig. Vår egna bästa tikar efter Diky-Diky är Fixus Accara (e. Ch Malya Flipper) och Fixus BaCaril (e. Jamo). Ingen av dem lyckades vi få till champion men BaCaril tilldelades två cert. Det var som sagt helhet och finish som saknades men tikarna hade mycket bra detaljer som de fortsättningsvis kom att ärva ned till sina valpar.
Stommen i kennel Fixus,Elka
samt egen uppfödning Jannica,7 mån.

Jannica och Fixus F-kull